Happy love life – Mascha

Mascha was een aantal jaar geleden een van de eerste bloggers die ik begon te volgen. Door de jaren heen heb ik gezien hoe zij is gegroeid en ik heb het altijd luk gevonden om haar te blijven volgen. Toen haar eerste boek uitkwam wilde ik het ook graag lezen en kocht ik hem. Nu, een tijdje later is er veel veranderd. Mascha volg ik alleen nog op YouTube met haar vlogs. Mijn interesses zijn veranderd, maar de vlogs vind ik nog steeds leuk om te kijken. Toen ik hoorde dat ze een nieuw boek uitbracht wilde ik deze ook lezen. Omdat ik boeken van bloggers/vloggers interessant vind om te lezen, maar ook omdat ik benieuwd ben naar Mascha haar verhalen. Lees verder voor mijn review.

dsc_0005

Ik begin bij het begin.

Hoe ziet het boek eruit? Het is een paperback, wat prima is gezien de prijs (15 euro). Het is een handzaam model wat erg lijkt op haar eerste boek. Op de voorkant staat een grote foto van Mascha. Het is een mooie foto, maar ik had hem persoonlijk niet gekozen voor de voorkant. In het boek staan een hoop foto’s waar ik persoonlijk eerder voor had gekozen op de voorkant. Geen groot probleem! Zoals ik zei staan er in het boek een hoop foto’s. Hele mooie foto’s zo groot als de pagina’s zelf.

Op de achterkant staat een kleine samenvatting. Naar mijn mening een beetje amateuristisch geschreven. Voor mijn gevoel ga ik een kinderboek lezen terwijl het over volwassen onderwerpen gaat.

dsc_0010

Het verhaal

Dan het boek zelf. Er staan allereerst een hele hoop hoofdstukken in. En al die hoofdstukken hebben kleine verhalen, van soms twee pagina’s. Daardoor lees je boek snel door en word ik er voor mijn gevoel niet echt in getrokken. De korte verhalen geven mij een haastig gevoel, alsof ik snel door alles heen moet gaan. Terwijl ik graag een verhaal uitgebreid lees. Liever een groot hoofdstuk met een gedetailleerd verhaal met minder hoofstukken, dan kleine verhalen met veel hoofstukken.

De verhalen zijn leuk om te lezen omdat je weet dat het persoonlijke verhalen zijn. Als je Mascha als persoon leuk vind op internet, vind je het ook leuk om dit boek te lezen. Heb je niet zoveel met haar, dan vind je er natuurlijk weinig aan.

Van sommige hoofdstukken had ik wat meer verwacht. Als je de vlogs van Mascha volgt dan heb je misschien gehoord dat ze tijdens het schrijven van het boek vertelde dat ze een hoofdstuk ging schrijven over seks. Ik was benieuwd naar was zij daarover te vertellen heeft. Ze heeft al een hele tijd een relatie met haar vriend en heeft er, neem ik aan, ervaring mee. Jammer genoeg stelde het weinig voor. Vooral seksuele voorlichting wat ze probeert te geven. Wat je als volwassen lezer waarschijnlijk niet nodig hebt, en als jonge tiener nog niet wilt weten (hoop ik!).

Conclusie

Als je Mascha volgt online dan is het een leuk boek om te lezen. Maar daardoor heb je, als je haar al een tijdje volgt, veel verhalen al gehoord. Veel nieuwe dingen heb ik niet gelezen. Ik had veel persoonlijkere verhalen verwacht, dingen die we nooit zouden raden achter haar en nog nooit gedeeld waren. Natuurlijk staan er dingen in die ik niet wist, en dat is leuk om te lezen. Maar het grootste gedeelte is niks vernieuwends. Sommige hoofdstukken voelen een beetje aan als opvulling, die zijn dan ook kort. Ik had liever gehad dan er grotere hoofdstukken in hadden gezeten waardoor je wat beter doorleest.

Dit tweede boek is iets dunner dan het eerste boek van Mascha. Ook is hij iets kleiner. Wel is de kaft soepeler en leest dat fijner. In dit boek krijg je geen vouwtjes aan de zijkant, die je wel bij het eerste boek krijgt.

dsc_0016

Volg je Mascha niet en vind je haar niet leuk dan heb je vrijwel niks aan het boek. Vind je haar wel leuk, dan is het gewoon leuk om het boek in je collectie te hebben. Niks vernieuwends, leuk om te verzamelen.

Heb jij het boek al gelezen? Let me know!

Liefs, Hannie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *